0722 225 538

Importanța igienizării profesionale în sănătatea orală

Blog dentar

În lumea modernă, cu ritmul său alert, ne străduim să ne păstrăm sănătatea și aspectul fizic la cele mai înalte standarde. Un aspect esențial al acestei îngrijiri este sănătatea orală. Deși periajul zilnic și folosirea aței dentare sunt esențiale, igienizarea profesională joacă un rol crucial în menținerea unui zâmbet sănătos.

Ce este igienizarea profesională?
Igienizarea profesională, cunoscută și sub numele de detartraj, este un proces prin care se îndepărtează depunerile de tartru și placă bacteriană de pe dinți. Aceasta se realizează într-un cabinet stomatologic, folosind instrumente specializate.

De ce este atât de importantă?

  1. Prevenirea bolilor gingivale: Placa bacteriană și tartrul pot duce la inflamația gingiilor, cunoscută sub numele de gingivită. Dacă nu este tratată, aceasta poate progresa spre parodontită, o afecțiune serioasă care poate duce la pierderea dinților.
  2. Estetică și confort: Depunerile de pe dinți pot cauza decolorări și pot contribui la apariția respirației urât mirositoare. Prin igienizare, dinții devin mai albi, iar respirația mai proaspătă.
  3. Prevenirea cariilor: Placa bacteriană este principalul factor care contribuie la formarea cariilor. Prin eliminarea acesteia, riscul de a dezvolta carii scade semnificativ.

Cât de des ar trebui să ne facem igienizare profesională?
Majoritatea dentistilor recomandă igienizarea profesională cel puțin de două ori pe an. Cu toate acestea, frecvența poate varia în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane.

Ce se întâmplă în timpul unei ședințe de igienizare?
Procedura începe cu o evaluare a stării orale a pacientului. După aceasta, medicul stomatolog sau igienistul oral va îndepărta depunerile de pe suprafața dinților și de sub linia gingivală. Procesul se finalizează cu periajul profesional și aplicarea unui gel cu fluor, pentru a fortifica smalțul.


Igienizarea profesională este mai mult decât o procedură estetică. Este o componentă esențială a rutinei de îngrijire orală, care asigură sănătatea și longevitatea dinților. În combinație cu o igienă orală adecvată acasă, aceasta poate preveni multe probleme dentare și poate contribui la un zâmbet frumos și sănătos pe termen lung.

Distribuie postarea:
Autor

Dr. Andreea Damian

Dr. Andreea Damian combină pasiunea cu empatia, oferind tratamente personalizate pentru fiecare pacient.

Urmărește-ne pentru sfaturi și noutăți!