0722 225 538

Protezele dentare: cum să le îngrijești corect?

Blog dentar

Protezele dentare reprezintă o soluție eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă, îmbunătățind atât funcționalitatea cât și aspectul estetic al zâmbetului. Pentru a beneficia la maximum de această investiție și a menține o bună sănătate orală, este esențial să cunoaștem metodele adecvate de îngrijire a protezelor dentare. Acest articol vă va ghida prin pașii esențiali pentru îngrijirea corectă a protezelor dentare.

Curățarea Zilnică: Curățarea zilnică a protezelor dentare este vitală pentru eliminarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene, prevenind apariția petelor și a mirosului neplăcut.

 • Folosiți Soluții de Curățare Specifice: Utilizați periuțe și soluții de curățare special concepute pentru protezele dentare, care nu zgârie sau deteriorează materialul din care sunt făcute.
 • Evitați Pasta de Dinți Obișnuită: Multe paste de dinți conțin particule abrazive care pot deteriora suprafața protezelor. Optați pentru produse specifice de curățare a protezelor.
 • Curățarea Mecanică: După fiecare masă, clătiți protezele sub apă curgătoare pentru a îndepărta resturile alimentare. De asemenea, este recomandat să periați protezele cel puțin o dată pe zi cu o periuță moale și soluție de curățare.

Îngrijirea Găurii Orale: Menținerea sănătății gingiilor și a țesuturilor orale este esențială pentru confortul și sănătatea generală a purtătorilor de proteze dentare.

 • Curățarea Gingiilor: Înainte de a pune protezele dentare, este important să periați gingiile și limba cu o periuță de dinți cu peri moi pentru a stimula circulația sângelui și a îndepărta orice plăci bacteriene.
 • Hidratarea: Menținerea unei bune hidratări ajută la evitarea uscăciunii gurii, care poate accentua disconfortul cauzat de proteze.
 • Utilizarea Apei de Gură: Clătirea gurii cu apă de gură fără alcool poate ajuta la menținerea unei bune igiene orale și la prevenirea infecțiilor.

Manipularea cu Atenție: Protezele dentare necesită manipulare delicată pentru a preveni deteriorarea.

 • Folosiți Prosoape Moi sau un Vas cu Apă: Când le curățați, plasați un prosop moale în chiuvetă sau curățați protezele deasupra unui vas cu apă pentru a reduce riscul de deteriorare în cazul în care acestea vă scapă din mâini.
 • Evitați Căldura Excesivă: Nu lăsați protezele dentare expuse la soare direct sau în apropierea surselor de căldură, deoarece căldura poate deforma materialul din care sunt făcute.

Păstrarea Protezelor Peste Noapte: Majoritatea dentiștilor recomandă îndepărtarea protezelor dentare pe timpul nopții pentru a permite țesuturilor orale să se odihnească.

 • Păstrarea în Soluție Umedă: Când nu sunt purtate, protezele ar trebui păstrate într-o soluție specială de curățare sau în apă pentru a preveni uscarea și deformarea lor.
 • Consultarea Medicului Dentist: Urmați întotdeauna instrucțiunile specifice oferite de medicul dentist cu privire la păstrarea protezelor peste noapte.

Vizitele Regulate la Medicul Dentist: Este important să vă programați la controale regulate pentru ajustarea și evaluarea protezelor dentare și a sănătății orale generale.

 • Ajustări Periodice: De-a lungul timpului, este posibil să fie necesare ajustări ale protezelor pentru a asigura o potrivire confortabilă și eficientă.
 • Detectarea Timpurie a Problemele: Vizitele regulate permit medicului dentist să identifice și să trateze orice problemă în stadii incipiente, prevenind disconfortul și complicațiile.

Concluzie: Îngrijirea corectă a protezelor dentare este esențială pentru menținerea sănătății orale și pentru maximizarea duratei de viață a acestora. Prin adoptarea unei rutine de curățare adecvată, manipularea atentă și participarea la controale dentare regulate, puteți asigura că protezele dumneavoastră dentare vor rămâne confortabile, funcționale și estetic plăcute pentru ani de zile.

Distribuie postarea:
Autor

Dr. Andreea Damian

Dr. Andreea Damian combină pasiunea cu empatia, oferind tratamente personalizate pentru fiecare pacient.

Urmărește-ne pentru sfaturi și noutăți!