0722 225 538

Strategii Eficiente pentru a Combate Sensibilitatea Dentară

Blog dentar

Sensibilitatea dentară este o problemă comună de sănătate orală care afectează multe persoane, provocând disconfort și durere la consumul de alimente și băuturi calde, reci, acide sau dulci. Acest articol explorează cauzele sensibilității dentare și oferă strategii eficiente pentru a o combate, ajutându-vă să vă bucurați din nou de mese fără durere.

Cauzele Sensibilității Dentare: Sensibilitatea dentară poate apărea când smalțul dinților se erodează sau când țesutul gingival se retrage, expunând dentina – partea mai moale a dintelui care conține canalicule microscopice legate de nervi. Printre factorii care pot contribui la acest fenomen se numără:

 • Periajul agresiv sau folosirea unei periuțe de dinți cu peri duri
 • Consumul excesiv de alimente și băuturi acide
 • Bruxismul (scrâșnirea dinților)
 • Recesiunea gingivală datorată vârstei sau bolilor gingivale
 • Proceduri dentare recente sau folosirea unor produse de albire

Strategii de Prevenție și Tratament:

 1. Utilizarea unei Periuțe cu Peri Moi: Pentru a preveni eroziunea suplimentară a smalțului și a proteja gingiile, este esențial să utilizați o periuță de dinți cu peri moi și să adoptați o tehnică de periaj blândă. Acest lucru va reduce presiunea asupra smalțului și va limita retracția gingivală.
 2. Pasta de Dinți pentru Sensibilitate: Există paste de dinți special formulate pentru a trata sensibilitatea dentară. Acestea conțin ingrediente care blochează temporar canaliculele din dentină care conduc la nervii sensibili. Utilizarea regulată a unei astfel de paste de dinți poate reduce semnificativ disconfortul.
 3. Evitarea Alimentelor și Băuturilor Acide: Băuturile carbogazoase, citricele și alte alimente acide pot agrava sensibilitatea dentară. Limitarea consumului acestora și clătirea gurii cu apă după consumul de alimente acide pot ajuta la protejarea dinților.
 4. Folosirea Gelurilor sau Rinserilor Fluorurate: Fluorul poate ajuta la remineralizarea smalțului și la reducerea sensibilității. Discutați cu dentistul dumneavoastră despre utilizarea unui gel fluorurat sau a unei ape de gură cu fluor pentru protecție suplimentară.
 5. Protecție Nocturnă pentru Bruxiști: Dacă scrâșniți dinții noaptea, purtarea unei gutiere poate proteja dinții de uzură suplimentară. Acest dispozitiv personalizat previne contactul dintre dinții de sus și cei de jos, reducând presiunea asupra smalțului.
 6. Tratamentul Profesional: În cazurile severe de sensibilitate dentară, un tratament profesional poate fi necesar. Opțiunile includ aplicarea de lacuri sau vernisuri cu fluor pe zonele afectate, legarea sau coroanele pentru a acoperi zonele cu dentină expusă, și chiar proceduri gingivale dacă retracția gingiilor este cauza principală.

Concluzie: Sensibilitatea dentară poate fi o afecțiune debilitantă, dar cu strategiile adecvate, poate fi gestionată eficient. Adoptând o rutină de îngrijire orală blândă, modificând dieta și căutând tratamente specializate când este necesar, puteți reduce semnificativ disconfortul asociat cu sensibilitatea dentară și vă puteți îmbunătăți calitatea vieții. Consultați întotdeauna dentistul pentru sfaturi personalizate și tratamente adaptate nevoilor dumneavoastră specifice.

Distribuie postarea:
Autor

Dr. Andreea Damian

Dr. Andreea Damian combină pasiunea cu empatia, oferind tratamente personalizate pentru fiecare pacient.

Urmărește-ne pentru sfaturi și noutăți!